
Ηκαθημερινή φροντίδα και πλύση των γεννητικών οργάνων, τόσο στην γυναίκα όσο και στον άνδρα είναι απαραίτητη, για την αποφυγή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Όση χαρά μας δίνει το πέος μας άλλες τόσες σκοτούρες μπορεί να μας δημιουργήσει.
Η υγιεινή και η καθαριότητα του πέους είναι σημαντική
Η περιποίηση και η πλύση του πέους, είναι γενικότερα ευκολότερη σε σχέση με εκείνη του αιδοίου. Αυτό γιατί το πέος καθώς και όλη η περιοχή των ανδρικών γεννητικών οργάνων, είναι ιδιαίτερα «προσιτή» στον τοπικό καθαρισμό, σε σχέση με της γυναίκας που έχει πολλές κοιλότητες. Όταν κάνουμε μπάνιο πρέπει να τραβάμε την πόσθη και να πλένουμε το ''κεφαλάκι'' καλά. Πρέπει πάντα τα χέρια μας να είναι καθαρά -να χρησιμοποιούμαι χλιαρό νερό -να ξεπλένουμε πάντα με άφθονο νερό -οι πετσέτες για τον καθαρισμό της περιοχής να είναι ατομικές. Το πολύ ζεστό νερό κάνει την περιοχή πιο ευαίσθητη σε ερεθισμούς.
Ο κόλπος αυτοκαθαρίζεται με τις δικές του εκκρίσεις
Όμως ο σημερινός τρόπος ζωής επιβάλει την καθημερινή εξωτερική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής. Πρέπει πάντα τα χέρια μας να είναι καθαρά να χρησιμοποιούμαι χλιαρό νερό να ξεπλένουμε πάντα με άφθονο νερό -οι πετσέτες για τον καθαρισμό της περιοχής να είναι ατομικές. Το πολύ ζεστό νερό κάνει την περιοχή πιο ευαίσθητη σε ερεθισμούς.
Οι φλεγμονές (μολύνσεις) των γυναικείων γεννητικών οργάνων εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα το καλοκαίρι και μπορεί να παρουσιαστούν στο αιδοίο (την εξωτερική περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου), στον κόλπο (κολπίτιδες) και τον τράχηλο της μήτρας, στο ενδομήτριο και στις σάλπιγγες. Με τον όρο κολπίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου και είναι ο συνηθέστερος λόγος που μια γυναίκα επισκέπτεται το γυναικολόγο της. Καθημερινό τοπικό καθαρισμό λοιπόν με ένα ουδέτερο σαπούνι και άφθονο νερό Να δίνεται προσοχή στη χρήση καλλυντικών σαπουνιών (πρόκληση αλλεργιών)
Ο καθαρισμός της περιοχής πρέπει να γίνεται με προϊόντα, που δεν διαταράσσουν την φυσιολογική χλωρίδα και το pH της περιοχής, αλλά και που να αποκαθιστούν την όποια μεταβολή τους. Οι όποιες εκκρίσεις να απομακρύνονται προσεκτικά, καθώς αποτελούν θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκονται στην περιοχή είτε μόνιμα είτε ευκαιριακά.
Τα γεννητικά όργανα των γυναικών και των ανδρών μπορούν να προσβληθούν από μύκητες
Η συχνότερη αιτία των ασθενειών αυτών είναι ο μύκητας κάντιτα (Candida Albicans). Ο μύκητας κάντιτα ζει κανονικά στο δέρμα ή στο έντερό μας ως σαπρόφυτο και δεν προκαλεί προβλήματα. Μπορεί όμως κάτω από ορισμένες συνθήκες, να αναπτυχθεί παθολογικά και να προκαλέσει μυκητίαση, την καντιτίαση. Η καντιτίαση συνήθως δεν είναι ασθένεια που μεταδίδεται από το σεξ. Όμως αυτό δεν αποκλείεται να συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις.Σε περιπτώσεις όπως:
Κολπικός πόνος Φαγούρα, κάψιμο Δυσοσμία Επώδυνη ούρηση Πηκτές εκκρίσεις λευκού ή κιτρινωπού χρώματος Κολπική φλεγμονή ή οτιδήποτε διαφορετικό από το φυσιολογικό
μην επιχειρήσετε οτιδήποτε μόνες σας αν δεν ζητήσετε την συμβουλή του γιατρού σας.
Leave a Comment